5G campus hálózat

5G • Alkalmazás szerver • Felhő infrastruktúra • Hálózati mérések • Hálózati szolgáltatások • Mobil • Távközlés • Teszthálózat

👤
Németh Vilmos
5g labor vezető
Q.B.236
(+36) 1 463-4236
A kutatócsoport tagjai:
👤
Németh Vilmos
5g labor vezető
5g-fig1

Bemutatkozás

Az BME capmuson 2022-ben működésbe helyezett privát 5G teszthálózat a BME, az eszközöket szállító és felügyelő Nokia, valamint a frekvenciát biztosító Vodafone támogatásával jött létre, a FIEK szervezésében. A hálózat különlegessége, hogy ún. SA (standalone) működésű, azaz ízig-vérig, a rádiótól a gerincig minden elemében az 5G újdonságaira épít, szemben a jelenleg publikusan elérhető NSA (non-standalone), a meglévő 4G elemeit is felhasználó, így nem minden 5G képességet támogató hálózatokkal szemben. Jelen pillanatban ez az ország egyetlen, minden 5G funkcionalitást tartalmazó kutatási 5G hálózata. A hálózat 52 rádiós állomást tartalmaz, mely bizonyos fokú (nem teljes) beltéri lefedettséget biztosít a BME V1, Q, I, Ch, Z és L épületeiben, minden FIEK labort ellátva 5G technológiával. Az élületeket összekötő gerinchálózat optikai kapcsolatokkal valósul meg.

Szolgáltatások

Az 5G campus hálózat egy nyílt innovációs platform, vállalkozások számára is hozzáférést biztosítunk. Egyedi kutatás-fejlesztési megállapodások keretében lehetőség van mérések végrehajtására, ipari, gyakorlati use-case-ek kipróbálására, szolgáltatások tesztelésére. A hálózat részét képezi egy alkalmazás szerver is, melyre virtuális gépek segítségével különféle egyedi, kísérleti hálózati szolgáltatások is telepíthetők.

Részvétel az oktatásban

A hálózat fokozatosan beépül a Villamosmérnöki és Informatikai Kar oktatásoba, első lépésként a projekt tárgyakhoz, labormérésekhez, szakdolgozat és diplomamunkákhoz ad infrastruktúrát.

Partnerek

👤