ez itt az index

Smart power laboratórium

A labor leírása

A labor támogatja az energiarendszerek innovatív megoldásainak kifejlesztésére irányuló K+F tevékenységet, új eszközök szabványossági előminősítését, átviteli és elosztói rendszerirányítók számára új eszközök és megoldások bevezetés előtti tesztelését a „digitális iker” koncepció mentén. A vizsgálatba fizikailag nem bevonható hálózatrészeket (pl. nagy- és középfeszültségű elemeket) valós időben tudjuk szimulálni és a fizikai eszközökhöz nagy teljesítményű interfészen keresztül csatlakoztatni, a vizsgált eszközöknek valósághű körülményeket emulálva, ahol azok visszahatnak a környezetükre. Az infokommunikációs rendszer is részben megvalósítható, vagy részleteiben emulálható. A modellezett rendszerek nagysága, részletezettsége és időbeli felbontása rugalmasan alakítható.

Szolgáltatások

CHIL és PHIL gyors prototípus készítés; teljesítmény-elektronikai megoldások fejlesztése és tesztelése; védelmek és szabályozók tesztelése; adaptív védelmi rendszerek egyedi és automatizált sorozatvizsgálata; interoperabilitási és előzetes szabványmegfelelőségi tesztelés; kiberfizikai rendszerek szimulációja; kiberbiztonsági értékelés; gyakorlati és távoktatási képzések; KF együttműködés

Előnyök:

Alkalmazás: Új megoldások és szolgáltatások fejlesztése, gyors prototípus fejlesztés és tesztelés

Felszereltség

Valósidejű szimulátor, 21kW-os erősítő, hálózat/terhelés/napelem emulátor, vezérelhető inverterek, akkutelep, 800m kábel, ipari vezérlők

Partnerek

Ipar 4.0 technológiai központ

Bemutatkozás

Az Ipar4.0 Technológiai Központot (TK) a GINOP 1.1.3-16 projekt (Mintagyár Projekt) finanszírozásából hozta létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az IFKA – IVSZ konzorcium (Konzorcium) alvállalkozójaként. A TK a BME FIEK részeként jött létre, jelenleg a Villamosmérnöki és Informatikai-, Gépészmérnöki-, és Közlekedésmérnöki Karainak együttműködésével valósul meg a BME „I” épület 260m2-nyi területén.

A TK fő célja, hogy a Mintagyár Projekt keretében minél több magyar KKV-nak mutassa be az Ipar4 technológiák alkalmazásában rejlő lehetőségeket és adjon gyakorlati tudást egy Ipar4 beruházás megvalósításához. E mellett kiemelt cél, hogy az egyetemen is minél több hallgatóval ismertesse az ipari digitalizációs technológiákat, készítse fel a hallgatókat ezek alkalmazására. Harmadrészt, a TK missziójának tekinti, hogy a bemutatott megoldásokat minél szélesebb kör ismerhesse meg, így sok rendezvényt tart az Ipar4 minél szélesebb körű bemutatására a nagyközönség számára is.

Szcenáriók

A TK jelenleg közel 20 Ipar4 megoldást mutat be, melyek részben egyetemi tanszékek által alap Ipar4 technológiákból összeállított, ipari problémákra megoldást adó, működő makettek, másrészt ipari partnereink által biztosított, már a gyakorlatban is bizonyított, akár meg is vásárolható Ipar4 megoldásai, termékei.

Látogatás

Nyílt nap: A nyílt nap során bárki számára megnyílik a lehetőség, hogy megtekintse a Technológiai Központot. A látogatás során rövid ismertetést kapnak az érdeklődők az Ipar 4.0 fogalmáról, képességeiről, valamint egy teljes körbevezetést a Technológiai Központban, amely során megtekinthetik a szcenáriókat, Ipar 4.0 megoldásokat, röviden összefoglalva azok szakmai tartalmát, helyét az Ipar 4.0-ban. A nyílt napokra az előzetes meghirdetést követően lehet jelentkezni az ipar4@mail.bme.hu email címen. Az esemény általában a hónap első péntekjén kerül megrendezésre.

Egyetemistáknak: A BME VIK hallgatói számára már minden félévben lehetőség nyílik csatlakozni a TK-ban zajló munkához Témalaboratórium, Önálló Laboratórium, Szakdolgozat vagy Diplomaterv tantárgyak keretében. A hallgatók csatlakozhatnak IoT fejlesztésekbe, akár a TK saját, akár céges partnereink projektjeibe. Témáink közé tartozik pl. A ThingWorx és a MindSphere IoT platformok megismerése, és egy IoT fejlesztési feladat megoldása.

Vállalkozásoknak

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt olyan ingyenes programot kínál, amely kulcsfontosságú, gyakorlati tapasztalatokat és tudásanyagot nyújt a termelő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy megismerkedhessenek az ipar 4.0 technológiákkal, azok alkalmazhatóságával, és ezáltal növelhessék versenyképességüket.

A résztvevők széles körű, használható információkat és tudást kapnak az ipar 4.0 legfontosabb témaköreinek vonatkozásában, továbbá olyan gyakorlati segítséget, ami megfelelően alkalmazva versenyképességük növeléséhez juttatja őket: működési költségeiket csökkenthetik, fokozhatják termelékenységüket, minimalizálhatják a passzív termelési időket. Mindezekkel beszállítói minősítéseknek felelhet meg, és új piacokra léphet. Az ipar 4.0 vívmányainak alkalmazásához egy alapvető fejlettségi szintre szükség van, de a program ennek az elérésében is segítséget nyújt.

Partnerek